Straciatella kolač koji se topi u ustima


 

 

SASTOJCI :

  • 120gr petit keksa
  • mlijeko za umakanje keksa
  • 500g mascaprone sira
  • 400ml vrhnje za slag
  • 50g secera u prahu
  • 200g čokolade za kuhanje
  • 6 zlica ulja
  • cokolada za nabirati
  • 100ml vrhnja za slag

Priprema :

 1. Pripremite čokoladu za kuhanje, nasjeckajte je kako bi se brže istoopila. Dodajte ulje i stavite u mikrovalnu oko minut,dva, a onda miješajte dok se ne istopi do kraja. Čokoladu možete da topite i na pari

2. Čokoladu ostavite sa strane dok pripremate ostale sastojke.

3. Keks umačite u mlijeko i na tacnu složite 4keksa okomit i 4vodoravno i sve tako slažite dok ne napunite dno. Dobro bi bilo ako imate neki obruč, mada kolač mozete slagati i u tepsiji.

4. Za kremu u zdjelu dodajte mascarpone, vrhnje za slag, secer u prahu i onda sve to dobro izmiksajte.

5. Na keksove rasporedite dijelove kreme

6.6. Pomoću fišeka prošarajte čokoladu, a zatim pomjerajte tacnu tako da se čokolada rasporedi koliko je to moguće. Tu ne možete pogriješiti. Vjerovatno se čokolada neće razliti baš sto posto po cijeloj površini, ali nije potrebno

7. Dodajte kremu i rasporedite ju preko čokolade tako da ju odgurujete, a ne da ju povlačite. Sigurno će vam se malo razmuljati sa čokoladom, ali to neće smetati.

8. Prošarajte čokoladu, razlijte koliko je moguće.

9. Rasporedite kremu.

10. Prošarajte čokoladu i opet ju razlijte koliko možete.

11. Rasporedite preostalu kremu.

12. U zdjelu ulijte 100 ml vrhnja za šlag, te ga izradite mikserom.

13. Šlag rasporedite po kolaču.

14. Naribajte čokoladu.

15. Kolač stavite u frižider da se stegne.

Izvor/ Natašine slastice, kolaci.biz

 

 

 



Постави коментар

0 Коментари